Pitoa ja rauhaa lehmän turvalliseen elämään

11.05.2022

Pitoa ja rauhaa lehmän turvalliseen elämään

Jokainen maitotilallinen tietää, että lehmien hyvinvointi näkyy suoraan maidon tuotannossa. Mitä paremmin lehmä voi, sitä paremmin se lypsää.


Nykyaikaiset robottipihatot ovat monilta osin ihanteellisia lehmän omantahtiseen elämään. Siellä lehmät pääsevät kulkemaan omaan tahtiinsa juoma-altaille, lypsylle ja lepäämään kun se niille parhaiten passaa.


Ihminen sitten huolehtii, että lypsävillä on tarpeeksi ruokaa ja puhtautta.


Pihattojen lattiat ovat betonia. Oli sitten kyseessä ritiläpalkkikäytävä tai avoraappakäytävä. Pelkkä betonilattia aiheuttaa muutamia ongelmia.


Lehmän liikkuminen on A ja O

Betonilattia ei ole luontainen alusta sorkalle.


Betonilattia ei jousta piiruakaan. Jos miettii lehmän käyskentelyä niityllä tai kopistelua betonilla, niin ero lienee selvä. Betonilattialla kopistelevat sorkat aiheuttavat melkoisen terveysongelman lehmille.


Sorkkaongelmat ovatkin yleisiä betonipinnoilla liikkuvilla lehmillä. Lehmien sorkat arvostavat joustavaa
alustaa.


Betonilattialla kaikuu. Metallikalusteiden kolina, mekaaniset äänet, lehmien ammunta ym. äänet aiheuttavat kaiun kanssa melkoisen meluhaitan pihatolle. Lehmät arvostavat rauhallisuutta.


Betoninen ritiläpalkkikäytävä on parin vuoden käytön jälkeen liukas. Lehmät eivät enää uskalla liikkua normaalisti.


Kun tiedetään, että lehmän liikkuminen on sen hyvinvoinnin kannalta A ja O, niin liukkaan lattian aiheuttama ongelma on päivänselvä.


Kuminen käytävämatto tuo turvaa ja rauhaa

Kuminen, lehmille tarkoitettu käytävämatto tuo sekä turvaa, että rauhaa lehmille.


Kuminen käytävämatto vaimentaa huomattavasti betonipinnan kaikumisesta aiheutuvaa melua. Kumimatto tuo myös pehmeyttä askellukseen, sillä se joustaa mukavasti sorkan alla (vertaa niittyä).


Tärkein kumimaton tuoma parannus lehmien elämään on kuitenkin turvallinen liikkuminen. Kumimatto antaa sorkille pitoa.


Lehmien kumisen käytävämaton asennus tuo rauhaa myös viljelijälle ja vähentää työtaakkaa ja stressiä lehmien terveydenhuollosta. Kumimatto yksinkertaisesti vähentää lehmien kaatumista ja itsensä loukkaamista ja pidentävät siten lehmien elinajanodotetta.


Rauhallisia ja tyytyväisiä eläimiä on myös helpompi käsitellä.


Lehmien tyytyväisyys heijastuu suoraan myös taloudelliseen tuotantoon, sillä tutkimusten mukaan hyvinvoivat lehmät tuottavat myös enemmän ja ravintorikkaampaa maitoa.


Maton laadusta riippuen, investointi lehmien hyvinvointiin kestää joko muutaman vuoden tai parhaimmillaan jopa yli 20 vuotta.


Halpa voi tulla kalliiksi

JGarage Oy:n Ari Jylhällä on lähes 30 vuoden kokemus käytävämatoista. JGarage myy laadukkaita, paksuja käytävämattoja, jotka kestävät aikaa.


”Meillä on asiakkaita, joille olemme myyneet näitä käytävämattoja yli 20 vuotta sitten ja ne ovat vieläkin käytössä”, Ari kertoo.


”Meidän matoissamme on kirkkaasti paras hinta/laatusuhde. Mattomme ovat selvästi käyttöajan kustannuksiltaan edullisimmat. Hintalapun hinta pitää jakaa sillä ajalla, mitä matto kestää”, Ari huomauttaa.


-Kestääkö matto 3 vuotta, vai 20 vuotta? Halpa aloitushinta voi tulla kalliiksi aikaa vasten.


”Olen asentanut uudet matot asiakkaille, jotka vasta kolme vuotta sitten olivat tilanneet muualta uudet käytävämatot”, Ari kertoo kokemuksistaan. ”Joillakin asiakkailla oli jo pariin kertaan vaihdettu matot takuuseen, mutta eivät enää halunneet samalta toimittajalta.


-Kyllä niiden käytävämattojen vaihtaminenkin on oma prosessinsa.


Kraiburgin laatumatot jopa 20 vuodeksi

Kraiburgin KuraS -käytävämatto on tarkoitettu ritiläpalkkikäytäville ja sitä voidaan käyttää lantaraapan, robottiraapan ja pyörillä kulkevien koneiden kanssa.

Lehmät ritiläpalkkikäytävillä

KuraP -käytävämatto taas avoraappakäytäville. Sitä voidaan käyttää päällystetyille / betonipinnoille, joissa käytetään lantaraappaa tai lannanpoistorobottia.

ProfiKURA on matto jota ei ole kenelläkään muulla toimijalla

ProfiKURA on matto, jota ei ole kenelläkään muulla toimittajalla”, Ari toteaa. Se asennetaan robottialueelle ja juoma-altaiden edustalle, missä hyvää pitoa tarvitaan erityisesti.


ProfiKURA -matossa on metallinastat eli se on ihan äärimmäisen pitävä matto. Lisäksi nastat hiovat sorkkia ja pitävät siten sorkkien kulman oikeina.

Miksi nämä matot kestävät aikaa ja ovat huomattavasti pitkäikäisempiä kuin monet muut markkinoilla myytävistä halvemmista käytävämatoista?


”Meidän mattomme ovat jopa 24 mm paksua, laadukasta kumia. Markkinoilla suurin osa käytävämatoista on tehty alle 20 mm materiaaleista”, Ari selventää. ”Meidän myymämme Kraiburgin matot ovat saksalaista laatua ja niitä on valmistettu karjatiloille ainutlaatuisella menetelmällä vuodesta 1968 lähtien”.

”Minä käyn henkilökohtaisesti tiloilla ottamassa tarkat mitat, joiden mukaan matot valmistetaan”, Ari selittää. Käytävämattojen asennus tehdään aina räätälöiden.

ProfiKURA käytävämatto lähietäisyydeltä


”Kun matot on asennettu, niin moni on ihmetellyt pihaton hiljaisuutta”, Ari nauraa. ”Kun ei nykyisillä robottipihatoilla ole edes sähkötuulettimia pitämässä melua, niin kuuluu vain lehmien omien touhujen äänet”


Maton laadusta riippuen investointi lehmien turvalliseen elämään kestää joko muutaman vuoden tai parhaimmillaan jopa yli 20 vuotta.

Haastattelu ja artikkeli: Niina Sinisalo

Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Kokemusta alalta jo lähes 30 vuotta

Suoramyynti

Suoramyyntiä henkilökohtaisesti. Vastaamme 24/7 ja tulemme keskustelemaan teille parhaista ratkaisuista, tarpeenne mukaan.

Soita Arille p. 0400 263 078 tai meilaa ari.jylha@jgarage.fi .

Lue myös muita uutisia

JGarage Oy - Sarka Messut - Seinäjoki Areena 26.-27.1.2024
Teollisuushankinnan osastolla 6B1, tervetuloa! 26.27.1.2024 Seinäjoki Areena
KoneAgria messut 12.10 – 14.10.2023 Tampereella. Tampereen